Czego potrzeba do wędzarni?

Czego potrzeba do wędzarni?

14 listopada, 2020 Zdrowie i dieta 0

 

Proces wędzenia nie mógłby się nigdy odbywać bez odpowiednich ilości dymu. One z kolei mogą być wytwarzane na wiele różnych sposobów, ale najczęściej spala się w tym celu bardzo konkretne fragmenty drewna nazywane zrębkami wędzarniczymi. Muszą być one znakomicie przygotowane, ponieważ to od nich w dużej mierze będzie zależał smak konkretnej potrawy.

Kształt standardowego zrębka wędzarniczego

zrębki wędzarniczeNie da się tutaj mówić o jakimś jednolitym kształcie czegoś takiego, ponieważ zrębki powstają najczęściej na skutek rozdrabniania większych kawałków drewna przez skomplikowane maszyny o wyjątkowo dużej sile. Cechą charakterystyczną takich zrębków będzie zamiast tego ich jednakowy rozmiar. Doskonałe zrębki wędzarnicze muszą się bowiem bez problemu mieścić w konkretnych pojemnikach, które są przecież integralną częścią w praktycznie każdej nowoczesnej wędzarni. Nie są to jednak jedyne wymagania, jakim stawiamy. Zrębki dębowe cieszą się największą popularnością, ponieważ musimy pamiętać, że coś takiego nie występuje w wersji stworzonej z drzew iglastych, bo to mogłoby po prostu popsuć smak potrawy. Wędzenie przy użyciu czegoś takiego będzie wyjątkowo proste, bo te zrębki mają w czasie produkcji wielokrotnie mierzony poziom niezgodności, gdyż to właśnie to decyduje czy powstanie z nich optymalna ilość dymu. Jakość tego dymu byłoby jednak niezadowalająca, gdyby nie fakt, że coś takiego powstaje tylko z wyselekcjonowanych kawałków drewna.

W nich nie ma żadnych zgniłych elementów czy po prostu jakichkolwiek śmieci. Nawet proces pakowania ma tutaj kolosalne znaczenie i nie skupiamy się tylko na wadze poszczególnych opakowań. Chociaż ona dla nas jako kupujących ma duże znaczenie, bo musimy to dopasować do swojego zapotrzebowania. Zrębek wędzarniczy w czymś takim nigdy nie zapleśnieje.