Maszyna rozwałkowujące ciasta

Jubilerskie nowości

Maszyna rozwałkowujące ciasta

15 października, 2020 Produkcja i przemysł 0

Wałkowanie ciasta w sposób ręczny to proces żmudny i czasochłonny. Aby go usprawnić, wiele piekarni i cukierni stosuje maszyny, dzięki którym możliwe jest szybkie i równe rozwałkowanie każdego rodzaju ciasta. Dzięki temu, iż maszyny owe pracują w określonych ramach, możliwe jest ich szybkie przystosowanie do każdej wielkości i kruchości przygotowywanego ciasta.

Wałkownice – maszyny do przygotowywania ciasta

wałkownicaDzięki nowoczesnej konstrukcji, maszyny te są przystosowane do pracy także w cukierniach, gdzie są wykorzystywane na przykład do przygotowania ciasta francuskiego lub pół-francuskiego. Wałkownica jest również zaprojektowana tak, aby mogła bez problemu uformować ciasta typu ciężkiego. Do najważniejszych rodzajów ciasta tego typu możemy zaliczyć na przykład ciasto uformowane na pizzę. Specjalna konstrukcja z automatycznie pracującymi wałkami, umożliwia cichą i skuteczną pracę. Ważnym aspektem pracy urządzenia tego typu jest niski pobór energii. Jest to szczególnie ważne w miejscach, gdzie znajduje się wiele tego typu maszyn, które pracują na pełnych obrotach. Dlatego najnowsze konstrukcje wałkownic posiadają atesty i klasy energetyczne, pozwalające nie tylko wydajnie pracować, ale także umożliwić firmie zaoszczędzenie na rachunkach energetycznych. Maszyny tego typu mogą być łatwo rozbieralne, a ich czyszczenie po skończonej pracy jest całkiem bezproblemowe.

Bardzo ważnym aspektem używania tego typu maszyn jest fakt, iż obok szybkiego i łatwego rozwałkowywania danego ciasta nie jest ono szarpane i niszczone. Ciasto, które wychodzi z tego typu maszyny ma zawsze jednakową konsystencję, i nie musi zostawać marnowane po skończonym wałkowaniu. Jest to ważne dla piekarni i cukierni, których właściciele i pracownicy nie chcą marnować materiału.